Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

eBehandling Helse og Arbeid

Jobb-fokusert veiledet internettbehandling for pasienter med angst og depresjon

Nyutviklet eBehandlingsprogram rettet mot å hjelpe pasienter med angst og depresjon tilbake til jobb.

Om studien

Solli DPS har utviklet en ny transdiagnostisk digital behandling rettet mot pasienter med angst og depresjon som er sykemeldte eller mottar arbeidsavklaringspenger. Fokuset for behandlingen er, i tillegg til å bedre angst- og depresjonsplager, å få pasientene tilbake i jobb og hjelpe dem slik at de unngår nye sykemeldinger. Etter en pilotfase hvor 15 pasienter ble behandlet med gode resultat blir nå en revidert versjon av behandlingen tilbudt til 400 pasienter i Helse Vest og Helse Sør-Øst. 

Vitenskapelig tittel

Utility, use and user experience of a new digital transdiagnostic work-focused intervention for patients in specialised mental health care

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 15.11.2024 fram til 30.06.2026

Hvem kan delta?

eBehandling Helse og arbeid passer for deg som har psykiske plager og er sykemeldt eller mottar arbeidsavklaringspenger og ønsker å komme tilbake til jobben din. Dersom du er deltidssykemeldt, vil programmet kunne brukes for å ta steg for å øke opp stillingsprosenten. Programmet kan også være til hjelp for å unngå nye sykemeldinger når du først er kommet tilbake. Er du student og sykemeldt tror vi du også kan ha god nytte av programmet. Selv om eksemplene er hentet fra arbeidslivet er de psykologiske teknikkene og verktøyene de samme for studenter.

eBehandling Helse og Arbeid inneholder de samme tiltakene som du hadde mottatt i samtaleterapi. Forskjellen er at behandlingen er mer strukturert og at du selv bestemmer når du vil jobbe med behandlingsprogrammet. Du slipper dermed å møte opp til samtaler hos en behandler på poliklinikken - dere snakker på meldinger i stedet for. På denne måten kan du jobbe hjemmefra og når det passer deg. Dersom det likevel blir behov for en samtale underveis vil vi ordne dette.

Behandlingen tilbys ved Solli DPS, Helse Bergen, Helse Fonna, Sykehuset i Vestfold, Ahus, Vestre Viken HF, Sykehuset i Østfold og Sykehuset i Innlandet.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis fastlegen din sende en forespørsel til sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også være i målgruppen som studien ønsker å hjelpe:

Det vil si: Du må være over 18 år og ha en eller annen form for depresjon eller angstlidelse. Eller en kombinasjon av angst og depresjon. I tillegg må du være helt eller delvis sykemeldt. Eventuelt at du mottar arbeidsavklaringspenger og er ansatt ved en arbeidsplass du ønsker å komme tilbake til.

Hva innebærer studien?

Om du ønsker å delta i studien må du kontakte din fastlege for å bli henvist til det DPS-et du hører hjemme hos. De vil ta stilling til om du skal bli kalt inn til vurdering eller ikke. Om du blir innkalt til vurdering vil dette innebære en til to samtaler hvor en behandler vurderer om «ebehandling - Helse og arbeid» vil være aktuelt å prøve ut. 

Dersom du blir valgt ut som deltaker vil du få tilgang til kunnskapsbasert behandling for dine psykiske plager. Dette innebærer at du mottar veiledet selvhjelp via internett og gjør hjemmeoppgaver knyttet til dette. Du må sette av tid til å følge opp behandlingen – om lag en time, fem dager i uken. Kontakt med behandler vil du ha via sikker kommunikasjon på internett. Ved behov vil du også kunne ha samtaler på telefon, video, eller ved oppmøte.

I tillegg til selve behandlingen vil vi i prosjektet innhente og registrere relevante opplysninger om deg. Det vil være spørreskjema som går på hvordan du har det med tanke din psykiske helse og i hvilken grad du føler du vil tåle belastningen ved å komme tilbake til jobb. Det er også i hvilken grad du er sykemeldt eller om du mottar arbeidsavklaringspenger. I tillegg spør vi om alder, kjønn, hvor høy utdanning du har tatt, om du har barn og din sivilstatus. Disse spørsmålene svarer du på digitalt før oppstart, underveis, etter endt behandling og etter det har gått 6 og 12 måneder.  

Vær oppmerksom

Målet med «Helse og arbeid» er å hjelpe deg med dine psykiske plager slik at du enklere kan vende tilbake til jobb. Du lærer deg nyttige psykologiske verktøy som kan hjelpe deg når du har det vanskelig. Sammen med behandleren din ser dere på hvordan du kan gå fram rent praktisk og hva og hvem som kan være til hjelp. Du får hjelp til å ta i bruk dine egne ressurser - kanskje på nye måter.

Vær likevel oppmerksom på at selv om tidligere forskning viser at jobbfokusert terapi fungerer godt som behandling, har digital jobbfokusert terapi kun blitt prøvd ut i en liten studie tidligere. Dette medfører at vi ikke kjenner til alle sidene ved behandlingen og hvilke eventuelle utfordringer du som deltaker vil kunne oppleve under gjennomføringen av behandlingen. 

Den digitale delen av behandlingen vil være gratis å være med på, men du må betale ordinær egenandel for vurdering og andre samtaler som gjøres ansikt til ansikt.

Kontaktinformasjon

For informasjon angående studien kan en rette spørsmål til prosjektkoordinator via henning.monsen@solli.no eller prosjektleder via pal.william.wallace@solli.no.

 

For informasjon om din lokale kontaktperson ber vi deg se på internettsiden til ditt lokale DPS, der denne studien er omtalt.

Samarbeidspartnere

Universitetet i Bergen og Diakonhjemmet sykehus.