Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Psykomotorisk fysioterapi

Psykomotorisk fysioterapi (PMF) tar utgangspunkt i sammenhengen mellom muskelspenninger og følelser. Traumatiske hendelser, sykdom eller langvarige belastninger påvirker kroppen.

Noen opplevelser vi har hatt gjennom livet, setter sine spor i kroppen. Traumatiske hendelser, sykdom eller langvarige belastninger påvirker kroppen. Dette kan gi utslag i økt anspenthet og over tid kunne gi symptomer som hodepine, svimmelhet, smerter i muskulatur og tretthetsfølelse. Også plager i det autonome nervesystem, f.eks mage/tarmproblemer, kan bli påvirket av økt spenningstilstand i kroppen.



Henvisning og vurdering

For å få behandling hos psykomotorisk fysioterapeut i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning og videre vedtak om rett til helsehjelp i psykisk helsevern.

Før

Det kan være hensiktsmessig å tenke gjennom hva du ønsker og mål for behandlingen. 

Under

Du og fysioterapeut prøver å finne en felles målsetting for behandlingen. 

 
Metoden er en "hjelp til selvhjelp" hvor det settes krav til pasienten om å arbeide med seg selv. Det krever tid, tålmodighet og at forholdene ligger til rette, slik at det er mulig å gjøre nødvendige endringer.
 

Fysioterapeuten sammenfatter en undersøkelse ut fra:

  • Sykehistorie
  • Kroppsholdning, med fokus på bevegelighet og balanse
  • Pust
  • Forskjellige funksjonsundersøkelser / bevegelser
  • Kroppsbevissthet og kroppskontakt
Etter undersøkelsen må fysioterapeuten gjøre en vurdering av om pasienten kan ha utbytte av PMF, og er motivert for en slik behandling.
 

Terapeutiske virkemidler:

  • Bevisstgjøring om kroppslige og følelsesmessige sammenhenger
  • Bevegelser / øvelser tilpasset pasienten
  • Massasje
  • Samtale
  • Bevegelser i gruppe med vekt på ledighet og frie bevegelser

 

Psykomotorisk fysioterapi



Psykomotorisk fysioterapi i psykisk helsevern

Nidaros DPS har laget en video som beskriver hva psykomotorisk fysioterapi er og hvordan det kan brukes i behandling.
Se video her
Sti mot havet

Etter

Når du avslutter PMF-behandlingen er det anbefalt at du benytter deg av de verktøy og teknikker du har lært for å håndtere kroppslige plager bedre i hverdagen, og for å samtidig forebygge nye spenninger.

Kontakt

Solli DPS Solli DPS

Kontakt Solli DPS

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:00

Solli DPS

Osvegen 15

5228 Nesttun

Praktisk informasjon

​Se under rettigheter

Nærmeste busstop er Elveneskrysset. Gå videre på fortauet i retning Nesttun ca. 100 meter frem til lysregulert overgangsfelt og kryss Osvegen. Fortsett 20 meter på andre siden av veien og ta første vei opp til venstre hvor det er skiltet med Solli Distriktspsykiatriske Senter.

Nærmeste bybanestopp er Skjoldskiftet. Gå ned på Apeltunvegen (øst for bybanestoppet) og følg denne mot Esso-stasjonen. Kryss Apeltunvegen like før baksiden av Esso-stasjonen, fortsett til venstre til du har passert SATS treningssenter og ta til høyre opp veien mellom SATS og Kiwi butikken. I bakketoppen tar du til høyre inn på stien / den smale grusveien (mot sør) bak Sats. Følg denne til topps til P-plassen. Du ser nå rett mot Solli DPS.

Buss og bybaneruter finnes her: https://www.skyss.no/

​​Parkering for besøkende ved Solli DPS.  Det er knapphet på parkeringsplasser ved Solli DPS og vi oppfordrer alle til å komme hit med alternative transportmidler. Alle skal parkere på oppmerkede parkeringsplasser. Parkering ved Solli DPS. Under opphold ved døgnavdelingene, skal brukere ikke stå parkert på Solli DPS sitt område. Overtredelse kan medføre borttauing uten varsel for eiers regning og risiko. Tre handicapplasser er reservert til besøkende.