Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

ECT-behandling

Elektrokonvulsiv terapi

Elektrokonvulsiv terapi (ECT) er en trygg, effektiv og godt etablert behandling ved alvorlige depresjoner. Ved ECT utløser vi et krampeanfall ved å gi en kontrollert mengde strøm gjennom elektroder plassert på hodet. Behandlingen skjer i narkose og med muskelavslappende midler.

Elektrokonvulsiv terapi brukes særlig når psykologisk behandling eller behandling med medikamenter ikke har vært tilstrekkelig, eller når behandling med medikamenter ikke er anbefalt (for eksempel på grunn av plagsomme bivirkninger). Metoden kan også være aktuell ved mani, ved alvorlig depresjon med næringsvegring, selvmordsfare og vrangforestilling, og noen former for schizofreni.

ECT blir ofte gitt i en serie med flere behandlinger med noen dagers mellomrom, hvor vi avgjør antall behandlinger ut i fra responsen. Behandlingen er frivillig og blir gtt med ditt samtykke. 

 

 

Henvisning og vurdering

ECT er en behandling som blir gitt innen psykiatrisk spesialisthelsetjeneste. Det er psykiater eller psykologspesialist som vurderer om ECT kan være en god behandling for deg.

Før

Før behandlingen går du gjennom en generell medisinsk undersøkelse. Hvis du har andre sykdommer som for eksempel hjerte-/lungesykdom, kan det være aktuelt å ta ekstra prøver og røntgenundersøkelser. Undersøkelsene gjør vi poliklinisk, eller mens du er innlagt i sykehuset.

ECT blir utført i narkose. Du må derfor faste i 6 timer før ECT.

Under

Selve behandlingen varer i noen minutter. Du blir passet på av helsepersonell før, under og etter behandlingen. De fleste ønsker å hvile et par timer etter ECT-behandling.

Kliniske studier

1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.

Se flere kliniske studier

Etter

Bivirkninger

ECT kan gi hukommelsesvansker i tiden under og etter behandlingen. Graden av hukommelsesvansker kan være forskjellig fra person til person. I noen tilfeller kan mer langvarige hukommelsesproblemer i form av tap av enkelte personlige minner oppstå. Disse problemene med hukommelse gjelder særlig minner fra ukene og månedene før ECT-behandling.

Oppfølging

Etter endt behandling planlegger vi vedlikeholdsbehandling og forebyggende tiltak for å hindre at du får tilbakefall av den psykiske lidelsen.

Kontakt

Solli DPS Solli DPS

Kontakt Solli DPS

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:00

Solli DPS

Osvegen 15

5228 Nesttun

Praktisk informasjon

​Se under rettigheter

Nærmeste busstop er Elveneskrysset. Gå videre på fortauet i retning Nesttun ca. 100 meter frem til lysregulert overgangsfelt og kryss Osvegen. Fortsett 20 meter på andre siden av veien og ta første vei opp til venstre hvor det er skiltet med Solli Distriktspsykiatriske Senter.

Nærmeste bybanestopp er Skjoldskiftet. Gå ned på Apeltunvegen (øst for bybanestoppet) og følg denne mot Esso-stasjonen. Kryss Apeltunvegen like før baksiden av Esso-stasjonen, fortsett til venstre til du har passert SATS treningssenter og ta til høyre opp veien mellom SATS og Kiwi butikken. I bakketoppen tar du til høyre inn på stien / den smale grusveien (mot sør) bak Sats. Følg denne til topps til P-plassen. Du ser nå rett mot Solli DPS.

Buss og bybaneruter finnes her: https://www.skyss.no/

​​Parkering for besøkende ved Solli DPS.  Det er knapphet på parkeringsplasser ved Solli DPS og vi oppfordrer alle til å komme hit med alternative transportmidler. Alle skal parkere på oppmerkede parkeringsplasser. Parkering ved Solli DPS. Under opphold ved døgnavdelingene, skal brukere ikke stå parkert på Solli DPS sitt område. Overtredelse kan medføre borttauing uten varsel for eiers regning og risiko. Tre handicapplasser er reservert til besøkende.