Etter utredning vil behandler og pasient lage en behandlingsplan. Ved Solli DPS tilbys individuell samtaleterapi, gruppebehandling, veiledet internettbehandling og medikamentell behandling mot depresjon.
Selvhjelp
Mye av den samme informasjonen og mestringsstrategiene som brukes i behandling, kan du også få tilgang til gjennom flere gratis selvhjelpsressurser. Ved å benytte disse kan du komme raskere i gang med behandlingen, og være bedre forberedt til timene.
Veiledet internettbehandling
Veiledet behandling på nett har vist seg å for mange å kunne ha like god effekt som vanlige samtaler. Man kan da arbeide med behandling i sitt eget tempo og er ikke avhengig av å komme til timer på DPS-et.
Veiledet internettbehandling
Kognitiv atferdsterapi
Kognitiv atferdsterapi er en godt dokumentert metode for å behandle depresjon. I behandlingen jobber man med å:
- Fylle hverdagen med meningsfylt aktivitet.
- Finne ut hvordan man kan løse problemer framfor å gruble.
- Undersøke forbindelsen mellom tanker, handlinger og følelser, og hvordan dette har sammenheng med hvordan man har det.
Målet er å snu negative tankemønstre. Ved å fortsette å bruke mestringsstrategiene fra behandlingen kan man forebygge nye depressive episoder.Metakognitiv terapi
Der man i kognitiv atferdsterapi (se over) jobber med innholdet i de vanskelige tankene man har, vil man i metakognitiv terapi jobbe med å redusere selve grubleprosessen. I denne metoden jobber man aktivt sammen med sin behandler, både i timene og med hjemmeoppgaver mellom timene. Gjennom metoden får man nye strategier og verktøy for å håndtere depressiv grubling.
Fysisk trening
Det er godt dokumentert at regelmessig fysisk trening har god effekt ved depresjon. Solli DPS har lang erfaring og god kompetanse på å tilby fysisk trening som del av behandlingstilbudet ved depresjon.
Les mer om bruk av fysisk trening ved psykisk lidelse her: Fysisk trening ved psykiske lidelser
Les mer om fysisk trening i gruppe her: Fysisk trening i gruppe
Medikamentell behandling
Depresjon kan behandles med medikamenter, som oftest i kombinasjon med samtaleterapi. Medikamentell behandling kan gjøres av fastlegen eller av en lege/ psykiater ved Solli.
Døgnbehandling
Ved alvorlige depresjoner kan man ha behov for innleggelse ved døgnavdeling. Under innleggelse vil en ha mål om å skape god struktur i hverdagen med fokus på søvn, aktivitet, sosial støtte og kosthold.
Les mer om døgnbehandling ved Solli her: Døgnbehandling
Elektrokonvulsiv behandling (ECT)
Ved elektrokonvulsiv får hjernen svake, korte strømstøt. Dette har vist seg å lette depresjon for en del pasienter. Det er særlig ved alvorlige depresjoner som er vanskelig å behandle på andre måter at man vurderer ECT.
Les mer om ECT her: Elektrokonvulsiv terapi