Diagnose
ADHD
Personer med ADHD har utfordringer med konsentrasjon og/eller hyperaktivitet og impulsivitet som fører til nedsatt fungering i hverdagen. Vi tilbyr utredning og behandling for ADHD.
ADHD er en nevroutviklingsforstyrrelse som både barn, unge og voksne kan ha. ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, eller hyperkinetisk forstyrrelse på norsk. Symptomer på ADHD er konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet. I tillegg er det vanlig å oppleve tilleggsvansker som rastløshet, angst, depresjon, lærevansker, søvnvansker, sosiale utfordringer, motoriske utfordringer og humørsvingninger.
Symptomene på ADHD er også vanlig for mange andre tilstander, og i perioder med store belastninger. Etter hvert som symptomene på ADHD er blitt mer kjent i samfunnet, har det også blitt vanligere å oppsøke hjelp for vanlige, normale og forbigående utfordringer som kan ligne på ADHD. For mange er det derfor ikke nødvendig med utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Spesialisthelsetjenesten skal utrede og behandle pasienter med moderate og alvorlige psykiske lidelser. For ADHD betyr dette at utfordringene må føre til betydelige problemer med å fungere i hverdagen.
For mer informasjon om ADHD, se på Helsenorge sine sider: ADHD
Utredning
Før vi kan gå i gang med behandling, må vi være sikre på at vi forstår utfordringene dine. Alle pasientforløp starter derfor med en utredningsfase, hvor vi sammen med deg utforsker hvordan vi best kan hjelpe. Den første delen av kartleggingen kalles basiskartlegging, og går vanligvis over to timer. Behandleren stiller spørsmål om ulike psykiske utfordringer, om hva du strever med og hvordan dette påvirker deg og hvordan du har det med jobb eller skole, eller sammen med andre.
I allmennpoliklinisk behandling gjennomfører vi kartlegginger gjennom hele behandlingsforløpet (LOVePROM). LOVePROM innebærer at man blir bedt om å besvare spørreskjema ved oppstart av utredning, oppstart av behandling, avslutning av behandling, og regelmessig gjennom hele behandlingsforløpet. Du får påminnelse på sms med lenke til elektronisk kartlegging, som besvares før oppmøte til timeavtale. Svarene dine drøftes sammen med behandler, og brukes til å forbedre og justere behandlingen underveis. Les mer om LOVePROM på solli.no/kartlegging
Basert på utredningen vil behandleren og et utredningsteam beslutte hvilken diagnose som settes, og ha dette som utgangspunkt for den videre behandlingen ved DPS-et. For noen vil utredningen føre frem til en vurdering av at man ikke har rett på behandling i spesialisthelsetjenesten, og man vil da få råd om hvilke andre tilbud man kan kontakte, for eksempel i kommunen. For noen pasienter vil det være nødvendig med utvidet utredning, hvor man sammen med behandler i poliklinikken går mer grundig gjennom konkrete psykiske utfordringer.
Behandling
Oppfølging
Kontakt
Poliklinikk
Oppmøtested
Besøkstider
- I dag 07:30 - 15:00