- Med en folkeopplysingskampanje ønsker vi å øke kunnskapen og åpenheten om selvmordsatferd, og senke terskelen for å snakke om tankene mange kan ha – og søke hjelp, sier kommunikasjonsdirektør Bente Aae i det regionale helseforetaket Helse Vest.
Bakgrunnen for kampanjen er at selvmord er et stort folkehelseproblem, og at det i Norge dør 550-600 menneske av selvmord hvert år. Det blir antatt at mellom 3 500 og 7 500 personer årlig forsøker å ta sitt eget liv.
En registerstudie viste at 62 prosent av de som tar selvmord ikkje har vært i kontakt med psykisk helsevern i løpet av det siste året før de tok selvmord, og at 70 prosent har vært i kontakt med fastlegen uker og siste måneder før, men ikke snakket om selvmordstanker.
Budskapen blir presentert på boards (utendørsplakater) i bybildet, nettannonsering og i sosiale medium i kampanjeperioden.
- I en slik kampanje er det viktig å formidle hvor det er hjelp å få. Her følger Helse Vest anbefalingene til Nasjonalt senter for forskning og selvmordsforebygging og helsenorge.no, sier Aae.
Fastlege, helsesøster på skolen eller på helsestasjonen, psykolog, psykisk helse- og rustjeneste, legevakt eller psykososialt kriseteam i kommunen er første hjelpeinstans.
Snakk om selvmordstanker. Det kan redde liv
Både fastlegen og psykolog i kommunen kan henvise videre til Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) eller Distriktspsykiatrisk senter (DPS) dersom det er behov for det.
En rekke organisasjonar er involverte i arbeidet med forebygging av selvmord. Enkelte av de har støttegrupper og hjelpetelefoner:
- Ved akutte situasjonar, ring legevakten på 116 117
- Mental Helse: 116 123
- Røde Kors: 800 33 321
- Kirkens SOS: 22 40 00 40
- Ved livstruende situasjoner ring nødnummer 113
- helsenorge.no – side om selvmord og selvmordstanker
For råd og rettleding viser vi til nettsiden Helse Vest har utarbeidet:
helse-vest.no/selvmord
Se nyhet: Digitalt treningsprogram for selvmordsforebygging for behandlere